© 1989 - 2024

Familie Jan Harder

Hippolytushoef - De winkel van Jan Harder te Hippolytushoef. Op een ansichtkaart van de Hoofdstraat te Hippolytushoef staat het witte pand naast het café waar later Rinus Engel zijn bedrijf had. Jan Harder, die gehuwd was met Hendrika Louise van Veen, had in dat witte pand zijn bedrijf. Hij was sigarenfabrikant en barbier.

Voor in het pand werd geknipt en achterin werden de sigaren gemaakt. Jan Harder knipte voor vijf cent de volwassenen en de kinderen, maar de kinderen kregen twee cent terug om er wat snoep voor te kopen. Hermanus Dijkshoorn, de echtgenoot van Trijntje Timmerman, werkte hier als sigarenmaker.

Jan Harder is in 1919 overleden, hij was toen 53 jaar oud. Hendrika Louise van Veen is in maart 1930 overleden, op 62 jarige leeftijd. Toen Jan Harder nog niet was begraven, kwam kapper Gielis, van Den Oever, al vragen of hij de scheerstoel kon kopen.

Na het overlijden van Jan Harders heeft zijn weduwe nog jaren in het pand gewoond, later samen met dochter Dirkje Theodora (Door) Rijkeboer-Harder en haar zoontje Cornelis Jan (Kees). Dirkje werd op 29 jarige leeftijd weduwe.

Na de familie Harder was Roelof Post de eigenaar en vervolgens werd het bij Hotel de Haan getrokken, het diende toen als gezellig zitje. In 2006 is winkel van Henk ter Hoor erin gevestigd. Vanaf 2013 staat het te huur / te koop.

Door Dineke Halfweeg

De familie Harder
Het echtpaar Harder-van Veen is niet van Wieringen afkomstig, dat is duidelijk aan hun namen en ook aan de namen van hun kinderen (die ook niet met Wieringers trouwden) Toch heeft Jan Harder Wieringer wortels, zijn moeder heet Dirkje Mulder.

Dirkje wordt in 1833 in de Elft geboren, zij is een dochter van Dirk Mulder en Maartje Klein. Zij trouwt in 1863 met Willem Haremaker, broodbakker in de Zijpe. Willem Haremaker overlijdt twee jaar na zijn huwleijk en Dirkje trouwt in 1866 met Pieter Harder, ook broodbakker. Uit dit huwelijk wordt Jan Harder geboren. Jan Harder is geboren op 30 april 1866 in Zijpe en overleden op Wieringen 16 juli 1919. Hij trouwt 16 november 1893 in Beverwijk met Hendrika Louisa van Veen, geboren rond 1867 te Velsen en overleden op Wieringen. Jan Harder en Hendrika Louisa van Veen zijn begraven op het kerkhof bij de N.H. kerk (Hippolytuskerk) in Hippolytushoef, evenals de moeder Hendrika Louisa van Veen. Zij heeft waarschijnlijk bij haar dochter ingewoond.

Jan Harder en Hendrika Louisa van Veen komen vlak na hun huwelijk naar Wieringen en hier worden ook hun vier dochters geboren:
Dirkje Theodora, later gehuwd met Gossen Rijkeboer
Johanna Gerdina, later gehuwd met Cornelis Rezel
Pietertje Louisa, later gehuwd met Eppo Wilko de Boer
Jansje Cornelia, later gehuwd met Jakob Pieter de Beurs.

De tweede dochter, Johanna Gedina, is de enige die op Wieringen blijft wonen. Zij en haar man krijgen een dochter Hennie Rezel. Deze dochter mevrouw Kuit-Rezel woont (in 2014) nog altijd op Wieringen.

De slagerij op de foto, is vanaf 2012 de winkel van Van Dijk, optiek. In het pand (voorheen Hotel de Haan) met het mooie torentje, nieuw gebouwd naar oude stijl, is de Marskramer gevestigd.

Door Tan Lont-Lont