Historische Vereniging Wieringen

Opgericht 17 mei 1989

Tweede Wereldoorlog - 75 jaar

Luchtoorlog vertelt het verhaal achter de luchtgevechten tussen Den Helder en Wieringen en de bemanningen van de gevechtsvliegtuigen. Deze verhalen zijn ook in ons verenigingsblad Op de Hòògte gepubliceerd.

Vliegtuigmotoren in de berm

Op de hoek van de Vatropperweg en de Gemeenelandsweg liggen bij de woning van de familie De Haan al tientallen jaren twee vliegtuigmotoren in de berm.

Als hobbyfotograaf heb ik ze verscheidene keren op de foto gezet en me (samen met voorbijgangers) wel eens afgevraagd van welke vliegtuigen deze motoren afkomstig waren.

De motoren zijn tientallen jaren geleden bij IJmuiden en Terschelling opgevist door de gebroeders De Haan. De heer (Jan) Willem de Haan vertelde mij dat er door de viskotters na de oorlog veel vliegtuigonderdelen in de netten werden aangetroffen. Vaak gingen ze weer overboord, maar in enkele gevallen werden ze ‘aangeland’.

Zijn persoonlijke interesse in deze motoren en de behoefte aan een tastbare herinnering aan de luchtoorlog was de reden om ze aan de rand van zijn erf op te stellen.

Jan Wessels

Oproep!

Heeft u misschien een foto in uw bezit van het tentenkamp, waarschijnlijk gelegen op een terrein tussen de Waterweg en het kerkje van Westerland, waar de Canadezen met hun voertuigen bivakkeerden kort na de bevrijding van de Duitse bezetting? Dan kunt u uw foto mailen naar redactie@historischwieringen.nl of afgeven bij een van de redactieleden.