Historische Vereniging Wieringen

Opgericht 17 mei 1989

Vermiste vliegers Waddenzee en IJsselmeer

Nog ruim 400 vermiste vliegers in de Waddenzee en het IJsselmeer

Op 1 mei dit jaar is het vier jaar geleden dat het NOS-journaal aandacht besteedde aan de 1085 vermiste bemanningsleden van vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort op Nederlands grondgebied. Het aantal van 1085 was het resultaat van een analyse van de NOS in samenwerking met de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945.

Waddenzee en IJsseleer

Op een interactieve kaart zijn de crashlocaties van alle vliegtuigen weergegeven. Omdat de locaties in de Waddenzee en het IJsselmeer meestal niet bekend zijn, werden de vliegtuigen hier weergegeven in een blok. Zie afbeelding.

In mijn vorig artikel heb ik aandacht besteed aan het ‘Nationaal programma berging vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegers uit de Tweede Wereldoorlog’. In dit programma worden vliegtuigwrakken in de Waddenzee en het IJsselmeer in principe uitgesloten van berging.

Om een beeld te krijgen hoeveel bemanningsleden en bijbehorende vliegtuigen zich mogelijk nog in het IJsselmeer en de Waddenzee bevinden heb ik verder ingezoomd op de vliegtuigen op deze interactieve kaart. Onderstaand overzicht toont het resultaat:

Waddenzee:


Vermiste vliegtuigen*

Vermiste vliegers

Luftwaffe

6

9

RAF (Royal Air Force)

53

168

USAAF (United States Army Air Forces)

6

26
TOTAAL

65

203


IJsselmeer:


Vermiste vliegtuigen*

Vermiste vliegers

Luftwaffe

8

15

RAF

49

172

USAAF

6

15
TOTAAL

63

202


Totaal Waddenzee en IJsselmeer:


Vermiste vliegtuigen*

Vermiste vliegers

Luftwaffe

14

24

RAF

102

340

USAAF

12

41
TOTAAL

128

405

*) uitsluitend vliegtuigen met vermiste bemanningsleden

Bij de RAF vlogen bemanningsleden die afkomstig waren uit verschillende landen van het Britse Gemenebest. In de loop van de oorlog kregen ze eigen squadrons. De Canadezen hadden de grootste inbreng. Aan het eind van de oorlog was één derde van de bemanningen van Bomber Command Canadees.

Onderstaand een overzicht van de ‘buitenlandse’ bemanningsleden die zich onder de 340 vermiste RAF-vliegers bevinden.

RCAF

Canada

44

RAAF

Australië

23

RNzAF

Nieuw Zeeland

19

PAF

Polen

21

ChAF

Tsjechië

3

Naast de ruim 400 vermiste bemanningsleden hebben ruim 250 bemanningsleden van de betrokken vliegtuigen wel een laatste rustplaats gekregen. Hun lichamen zijn meestal aangespoeld op diverse plaatsen aan de oevers van het IJsselmeer en de kusten van de Waddenzee en Noordzee. Soms werden ze aangetroffen in de netten van vissers. Ze liggen begraven op meer dan 50 verschillende begraafplaatsen, waarvan enkele in Duitsland, Denemarken en Noorwegen.


Jan Wessels.