Historische Vereniging Wieringen

Opgericht 17 mei 1989

Archief & Beeldbank commissie

Het archief van de Historische Vereniging Wieringen is gevestigd in het woon-zorgcomplex Parkzicht 4a, gelegen naast zorgcentrum Noorderlicht, Parklaan 41 te Hippolytushoef. Wilt u, buiten de openstellingstijden, een bezoek brengen aan ons archief? Dan kunt u contact opnemen met een van de archief medewerkers, dit geldt ook voor groepen en in de maanden juni t/m augustus.

Het archief is geopend van 13.30 tot 16.30 uur op 9 januari 2024; 13 februari; 12 maart; 9 april; 10 september; 8 oktober; 12 november en 10 december.

Beeldbank

In 2010 gaat het archief digitaal. Vele vrijwilligers hebben zich hiervoor ingezet, en doen dit nog steeds. Het digitaal gaan houdt in dat bestuur en medewerkers thuis vooronderzoek kunnen doen en op een snellere manier iets kunnen opzoeken. Een klein gedeelte is ook via internet te zien.

Daarnaast startte de vereniging met een beeldbank, waarvan eveneens een deel via internet te zien is. Veel dank is de vereniging daarvoor verschuldigd aan Andries de Wit, namens de Historisch Vereniging Wieringen en Gerard van Nes van het Zijpermuseum, die de programmatuur aan ons en diverse andere historische verenigingen en musea beschikbaar heeft gesteld.

Digitale kranten

Sinds maart 2016 biedt de Historische Vereniging Wieringen de mogelijkheid om kranten van na 1945 digitaal in te zien. Het merendeel van de kranten jonger dan 70 jaar zijn vanwege het auteursrecht, afgeschermd. Dit recht maakt het, gezien de hoge kosten voor de archieven, onmogelijk om deze kranten via een website, voor het publiek zichtbaar te maken.

 

In het verleden konden geïnteresseerden deze ‘jonge’ kranten inkijken, in de bibliotheek in onze regio. Na de sluiting hiervan heeft de Historische Vereniging Wieringen zich sterk gemaakt deze optie op Wieringen te behouden. Het inzien van deze gedigitaliseerde kranten is nu mogelijk tijdens de archief opstelling van de vereniging. Dit geeft de kans om te bladeren en zoeken in ruim honderd jaar regionale kranten. Kranten ouder dan 70 jaar zijn openbaar en vanuit huis te vinden op diverse sites, waaronder het Regionaal Archief Alkmaar.

Wieringer Courant

De Wieringer Courant – Wieringermeerbode uit de periode 1950 tot 2010, is ook in een niet-gedigitaliseerde versie in het archief van de vereniging in te zien. Verder in het archief ruim 19 archiefkasten Wieringer historie van verenigingen, bedrijven en particulieren.

Locatie: Parkzicht 4a, gelegen naast zorgcentrum Noorderlicht - Parklaan 41, Hippolytushoef. Met de auto bereikbaar via de Beatrixstraat. Een bezoek aan het archief is gratis en de koffie of thee staat voor u klaar.

Naar Google maps woon-zorgcomplex Parkzicht, Hippolytushoef.

Afspraak maken?

Uw e-mailadres *
Onderwerp *
Uw bericht *