Historische Vereniging Wieringen

Opgericht 17 mei 1989

Nicolaaskerk - WesterlandKerstmiddag 2018 in Nicolaaskerk Westerland

Een gedenkwaardige middag, door Bob Gorter

Het was mistig en het werd al donker. Langs de Westerlanderweg lagen nog de resten van de sneeuw die de nacht daarvoor was gevallen. Het was kil en koud. Het werd tijd om beschutting te zoeken. De Nicolaaskerk in Westerland werd langzaamaan zichtbaar, een ware verademing. Geen koude en nattigheid, maar licht en warmte en heel veel mensen, die kwamen voor de jaarlijkse kerstbijeenkomst van de Historiche Vereniging Wieringen.

Bij binnenkomst werd er koffie of thee geschonken, met een snee kerststol. Binnen was het al aardig vol. De musici (Jan Rotgans, accordeon, en John Numeijer, piano en zangeres Nel van Beekum, zaten al op hun plaats, maar we moesten nog wel even wachten. Ook dat was heel gezellig en sfeervol. Gerard Numeijer, de voorzitter, heette ons welkom. Na een muzikale inleiding kregen we het begin van het verhaal te horen.

Het verhaal, vertelt en bewerkt door Simon de Haan, was heel bijzonder. De twaalfjarige Jezus vroeg aan zijn ouders, Jozef en Maria, waarom ze in Egypte woonden. Zijn ouders antwoordden dat het een heel verhaal was, maar zij zouden proberen het helemaal aan hem te vertellen.

In grote trekken volgde toen het bekende kerstverhaal, met aanpassing aan deze tijd. Jezus was geboren straalde er een bijzondere ster, die van verre de aandacht trok. Drie wijzen wisten dat er ergens een koning was geboren en gingen op weg naar de ster. "Waar de ster bleef stille staan", was de plaats boven de stal waar Jezus werd geboren. Koning Herodes vond dat er maar een koning kon zijn en gaf het bevel dat alle jongens onder de twee jaar gedood moesten worden.

Jozef en Maria en de kleine Jezus moesten dus vluchten. De drie wijzen waren met geschenken gekomen. Die geschenken namen ze op hun vlucht mee. Later zou blijken hoe nodig dat was. Tussendoor was er muziek en zang op verscheidene momenten.

Dan volgde het verhaal van hun vlucht. Van de geschenken die ze van de wijzen hadden gekregen moesten ze steeds van alles betalen. Er was sprake van twee Romeinse wachters met geweren. Ze moesten ook betalen voor onderdak en zich schuilhouden voor de Roemeinse soldaten, die naar hen op zoek waren. Er kwam zelfs een pick-up met gewapende Roemeinse soldaten voorbij, gelukkig zonder dat ze werden opgemerkt. Het was een vreselijke tocht. Uiteindelijk moesten ze om in Egypte te komen een zee oversteken. Ze vielen in handen van mensensmokkelaars die veel geld eisen voor de overtocht. Twee korrels goud hadden ze nog maar over. Daar werd door de mannen om gevochten.

Daardoor verslapte hun aandacht, zodat ze ongemerkt in een rubberboot met motor konden komen. Op het einde van de overtocht werd de kapitein met een speedboot van boord gehaald en de boot werd lek gestoken. De smokkelaars namen de motor mee, zodat het laatste stuk moest worden gezwommen. Jozef hield het kindje Jezus boven water en sleepte Maria mee naar de wal. Ze waren gered. Eindelijk waren ze in Egypte! Eindelijk waren ze veilig, zonder vrees voor vervolging.

In de pauze werd een glaasje Glühwein geserveerd. Gelegenheid om even met elkaar te praten.

Het vervolg van het programma was in het Dorpshuis. De kerkklok luidde. De weg erheen werd omzoomd door vuurkorven en fakkels. In het Dorpshuis werd erwtensoep geserveerd, met roggebrood en spek. Het was een zeer geslaagde en sfeervolle bijeenkomst. Veel dank aan alle hulpkrachten en vooral aan de initiatiefneemsters Corrie Hagedoorn-Rasch en Ina Schoenmaker-Wiegman. Wij danken in het bijzonder onze sponsors Slagerij Piet Ottens voor de erwtensoep en Bouwmarkt Praxis voor de Glühwein en de kerststol.

Wier rond Wieringen

Langs de oevers van het Marsdiep werd al sedert de middeleeuwen met name ten behoeve van het onderhoud van de (wier)dijken op wier gevist.

Wieringer tradities

Wieringen kende vele traditionele gebeurtenissen en gewoonten, als het Wieringer dialect, begrafenis en burenplicht.

Huisarts Goeje

Huisarts Jan Willem Goeje was de enige huisarts op het eiland. Hij woonde in Wijk C nummer 146. Zoals we in dit artikel zullen zien had hij heel veel taken.