Historische Vereniging Wieringen

Opgericht 17 mei 1989

Nieuws

Archeologie avond

De Archeologische avond op woensdagavond 20 februari a.s. gaat door ziekte, niet door.

Het schandaal van Oosterland

Het schandaal van OosterlandHet is op 22 november 2018 is het honderd jaar geleden dat de Duitse kroonprins voet aan wal zette op WIeringen. Ter gelegenheid daarvan is het boek 'Het schandaal van Oosterland' uitgebracht door de vereniging. Schrijver Wout Smit overhandigde voor het huis aan de Akkerweg, Oosterland waar de kroonprins Friedrich-Wilhelm, vijf jaar woonde, het eerste exemplaar aan Gerard Numeijer, voorzitter van de Historische Vereniging Wieringen, die het boek uitgeeft.

'Het boek werpt een nieuw licht op het verblijf van de kroonprins op Wieringen', vindt Gerard Numeijer van 'Het schandaal van Oosterland', voorzien van de subtitel 'De misstap van de prins van Wieringen'.

De Eerste Wereldoorlog eindigt in een wapenstilstand, de keizer van Duitsland wordt afgezet en vlucht met zijn zoon naar Nederland. De kroonprins wordt verbannen op Wieringen, waar hij na een moeizame vaartocht aankomt. Hem wordt de pastorie aan de Akkerweg als verblijfplaats toegewezen. Al na een paar weken gaat het mis. Het blijkt dat de 36-jarige kroonprins, vader van zes kinderen, aan het Schoolpad een kamer heeft gehuurd, waar hij bijna dagelijks 'een Amsterdamse dame' ontvangt. Dit levert een levendige correspondentie op tussen burgemeester Peereboom en Kan, secretaris-generaal in algemene dienst, die tot voor kort onbekend was gebleven.

Voormalig journalist Wout Smit uit Den Helder maakte een reconstructie van de affaire, die de Nederlandse regering in verlegenheid bracht. 'Ik ga met dit boekje een eeuw terug in de tijd', vertelt hij. 'Hoe hebben de bewoners gereageerd op de komst van de Duitse kroonprins, die ooit keizer zou worden van een rijk met zeventig miljoen onderdanen? De prins had een slechte reputatie. Hij werd 'de slachter van Verdun' genoemd en viel op door zijn amoureuze escapades. Zijn komst heeft Wieringen internationaal op de kaart gezet. Het eiland trok duizenden prins-toeristen en zijn vertrek liet een grote leegte achter. Vooral de middenstand merkte dat. Dat de prins op Wieringen nog steeds onderwerp van gesprek is, komt door de sporen die hij heeft achtergelaten. Wieringers kunnen met naam en toenaam noemen wie van hem afstammen'. Bron Wieringer Courant-Wieringermeerbode.  Boek bestellen en/of meer informatie.....


STAMBOOM HEGEMAN’, OUDE FOTO'S EN FILMS IN WESTERLAND

geplaatst 13 maart 2018

Naar de webshop.....

Wederom presenteert de Historische Vereniging Wieringen twee weekenden lang in het Dorpshuis te Westerland een stamboom. Deze keer is de stamboom van de familie Hegeman aan de beurt. De stamboom en de uitgave van het boek worden verzorgd door de Genealogische Commissie van de Historische Vereniging Wieringen. De Genealogische Commissie van de Historische Vereniging Wieringen bestaat uit Marga Dikken-Kooij, Bob Gorter, Helene Gorter-Prins, Jaap Lont , Kees Rotgans, Gert-Jan Visser

De stamboom HEGEMAN begint met de vijf kinderen van Maria Claasse. Zij zijn alle geboren in Lingen, een plaats die nu in Duitsland ligt, een stad en gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen, zo'n 60 km ten noordoosten van Hengelo. Zij werden daar geboren in de twee laatste decennia van de 17e eeuw, 1680-1700. Zo rond 1720 zijn ze in Amsterdam en daar blijkt dat ze niet geheel onbemiddeld zijn, ze kopen huizen en zetten bedrijven op.

De Hegemannen waren katholiek, maar vanaf circa 1800 Nederlands Hervormd. Via Hoorn, Willemstad (N-Br) en Medemblik kwamen zij in 1864 op Wieringen. Er is wel gezocht naar andere afstammelingen van de Amsterdamse Hegemannen dan de Wieringers, maar er was nauwelijks iets te vinden.

Tijdens de openingsdagen liggen er fotoalbums van de Historische Vereniging ter inzage en is er een doorlopende computerdiapresentatie van foto's van de familie Hegeman. Aan de wand is de stamboom te bezichtigen. Het is mogelijk een exemplaar van de stamboom in boekvorm te kopen. Tevens zijn er andere uitgaven van de Historische Vereniging Wieringen te koop. In de gymzaal van het Dorpshuis is een doorlopende voorstelling van enkele films die betrekking hebben op Wieringer onderwerpen.

De fotoalbums zijn na de tentoonstelling tijdens de openingsavonden van het archief van de Historische Vereniging Wieringen in Parkzicht te Hippolytushoef te bezichtigen. Het is mogelijk een exemplaar van de stamboom in boekvorm na te bestellen, zolang de voorraad strekt. De tentoonstelling in het Dorpshuis te Westerland is geopend op zaterdag 17 en 24 maart en op zondag 18 en 25 maart, telkens van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Kosten boek € 15,=.