Historische Vereniging Wieringen

Opgericht 17 mei 1989

Nieuws

STAMBOOM HEGEMAN’, OUDE FOTO'S EN FILMS IN WESTERLAND
geplaatst 13 maart 2018

Naar de webshop.....

Wederom presenteert de Historische Vereniging Wieringen twee weekenden lang in het Dorpshuis te Westerland een stamboom. Deze keer is de stamboom van de familie Hegeman aan de beurt. De stamboom en de uitgave van het boek worden verzorgd door de Genealogische Commissie van de Historische Vereniging Wieringen. De Genealogische Commissie van de Historische Vereniging Wieringen bestaat uit Marga Dikken-Kooij, Bob Gorter, Helene Gorter-Prins, Jaap Lont , Kees Rotgans, Gert-Jan Visser

De stamboom HEGEMAN begint met de vijf kinderen van Maria Claasse. Zij zijn alle geboren in Lingen, een plaats die nu in Duitsland ligt, een stad en gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen, zo'n 60 km ten noordoosten van Hengelo. Zij werden daar geboren in de twee laatste decennia van de 17e eeuw, 1680-1700. Zo rond 1720 zijn ze in Amsterdam en daar blijkt dat ze niet geheel onbemiddeld zijn, ze kopen huizen en zetten bedrijven op.

De Hegemannen waren katholiek, maar vanaf circa 1800 Nederlands Hervormd. Via Hoorn, Willemstad (N-Br) en Medemblik kwamen zij in 1864 op Wieringen. Er is wel gezocht naar andere afstammelingen van de Amsterdamse Hegemannen dan de Wieringers, maar er was nauwelijks iets te vinden.

Tijdens de openingsdagen liggen er fotoalbums van de Historische Vereniging ter inzage en is er een doorlopende computerdiapresentatie van foto's van de familie Hegeman. Aan de wand is de stamboom te bezichtigen. Het is mogelijk een exemplaar van de stamboom in boekvorm te kopen. Tevens zijn er andere uitgaven van de Historische Vereniging Wieringen te koop. In de gymzaal van het Dorpshuis is een doorlopende voorstelling van enkele films die betrekking hebben op Wieringer onderwerpen.

De fotoalbums zijn na de tentoonstelling tijdens de openingsavonden van het archief van de Historische Vereniging Wieringen in Parkzicht te Hippolytushoef te bezichtigen. Het is mogelijk een exemplaar van de stamboom in boekvorm na te bestellen, zolang de voorraad strekt. De tentoonstelling in het Dorpshuis te Westerland is geopend op zaterdag 17 en 24 maart en op zondag 18 en 25 maart, telkens van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Kosten boek € 15,=.

Wilt u het boek bestellen? klik dan hier om door te gaan naar de webshop...


De Historische Vereniging Wieringen zet haar beeldbank in de etalage
geplaatst 5 juni 2016

Binnen het bestuur is bij het uitwerken van het jaarplan een idee geopperd om onze veel bezochte beeldbank nog meer onder de aandacht te brengen. Dit idee hebben we verder uitgewerkt in een plan om lege etalages op Wieringen te vullen met historische foto’s. Hierbij kiezen we thema’s die passen bij actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen op Wieringen. We hopen dat de organisaties die betrokken zijn bij projecten zoals Waddenpoort Den Oever, Hoogwaterkering Den Oever en Afsluitdijk dit initiatief willen steunen. Het biedt hun mogelijkheden om informatie over hun projecten in historisch perspectief te etaleren.

We streven met dit initiatief naar een win-win situatie:
•Het wordt weer gezelliger in onze dorpskernen
•De bewoners en bezoekers worden meer betrokken bij de nieuwe ontwikkelingen
•Ze krijgen (nog) meer affiniteit met de historie van Wieringen

Een voorwaarde is natuurlijk de medewerking van de eigenaren van de lege winkelpanden. Enkele partijen waren terughoudend, maar we hebben een eerste ‘hot spot’. Roel en Heidi Veldhuis stellen hun etalages beschikbaar op een prachtige locatie tegenover de molen in Den Oever. Het gekozen etalagethema is afgeleid van de tentoonstelling in het Eilandmuseum Jan Lont ‘Onder de hemelboender’, waaraan onze vereniging in de vorm van fotomateriaal een bijdrage heeft geleverd. De Wieringer aak WR173 bestaat dit jaar 100 jaar, het Wieringer Skuutje is weer terug en de historische haven van Den Oever krijgt steeds meer vorm.

Deze etalages worden gesponsord door het project Waddenpoort Den Oever, Reclamestudio Morant en Formido Hippolytushoef. We hopen dat begin juni het resultaat zichtbaar is. We willen één van de beide etalages flexibel inrichten zodat we de presentaties eenvoudig kunnen verwisselen en bij speciale evenementen weer kunnen (her)gebruiken.

De fragmenten komen uit het boek Vissers van Wieringen, auteur Cees Tijsen. Het boek is bijna uitverkocht.


Wieringer Woordenboek door Dirk Lont Pzn (UITVERKOCHT)
geplaatst 14 november 2015

Op donderdag 26 november 2015 presenteerde de Historische Vereniging Wieringen het door Dirk Lont Pzn. geschreven Wieringer Woordenboek. De presentatie voor leden vond plaats in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a te Den Oever. Deze avond werd omlijst door muziek, film en sprekers van Wieringer bodem.

Het 'Wierings' is een dialect, geen taal en wordt, ondanks veelal dezelfde uitspraak, op verschillende manieren geschreven. Over de schrijfwijze zijn de meningen tot op heden verdeeld. De vereniging heeft als doelstelling om het Wierings met alles wat er op en aan hangt te blijven koesteren en bewaren en geeft daarom, in de wetenschap dat het niet compleet is maar gemaakt door iemand die nog een echte Wieringer is, met veel plezier dit Wieringer woordenboek uit.

In het boek is tevens een lijst met bijnamen opgenomen. In een gemeenschap waar veel dezelfde namen voorkwamen had je al gauw een bijnaam te pakken. Daarnaast is het boek aangevuld met leuke, humoristische verhalen.


MAG IK ME EVEN VOORSTELLEN?

Wilma Keppel-Willeboordse is sinds maart 2015 de secretaris van de vereniging en doet dit met veel plezier.

Ik ben de dochter van Geertje Bakker en Adriaan Willeboordse, nummer acht in het gezin. Geboren te Westerland en getrouwd met Flip Keppel. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als inkoper bij een technische groothandel. Mijn hobby's: creatief bezig zijn, tuinieren en leuke dingen ondernemen met de leden van mijn gezin. Het behouden van de historie van Wieringen voor het nageslacht vind ik belangrijk en probeer mijn steentje hieraan bij te dragen.


Jan Wessels houdt zich, sinds 2015, binnen het bestuur bezig met de ledenadministratie.

Daarnaast hoop ik de komende jaren ook nog wat historisch interessante foto's aan onze mooie beeldbank te leveren en zo nu en dan een artikel te schrijven voor ons prachtige blad. Ik ben getrouwd met Ina Hoogvorst, heb drie kinderen en vijf kleinkinderen. Geboren in Rijssen, maar als voormalig Twentenaar woonachtig op Wieringen. Ik voel me hier wel thuis. Ik kom van dezelfde grond (woonde dicht bij een grote keileembult), alleen hebben we hier ook water! Een van mijn hobby's is fotografie. Op Wieringen raak je nooit uitgekeken.


Henk Beets is sinds maart 2014 de penningmeester van de vereniging.

Mijn naam is Henk Beets. Ik ben opgegroeid in Langedijk. Ik ben getrouwd met Lia (dochter van Geertje de Haan en Marinus Cloots) en woon al weer jaren op Wieringen. Inmiddels ben ik gepensioneerd. Daarvoor heb altijd gewerkt op een accountantskantoor en dan voornamelijk in het Midden- en Kleinbedrijf.

Mijn hobby’s zijn kijken naar sport en ook als recreant sport ik nog. Verdere hobby’s zijn onder meer tuinieren en houden van vogels. Mij is gevraagd om de taak als penningmeester van de plotseling overleden Henk de Graaf voort te zetten. Ik hoop dit naar tevredenheid voor de vereniging te kunnen doen.


Gezellige filmavond bij Historische Vereniging Wieringen
geplaatst 14 november 2014

Traditiegetrouw organiseert de Historische Vereniging Wieringen ieder jaar in november een informatieve en gezellige avond voor haar leden. Deze avond vond dit jaar plaats op donderdagavond 13 november vanaf 20.00 uur in café De Harmonie aan het Kerkplein te Hippolytushoef. Geen lezing of boekpresentatie dit keer, maar bewegende beelden over Wieringen en haar soms kleurrijke bewoners. Lees meer...


Volg per fiets Vikingsporen in Noord-Holland

geplaatst augustus 2014

Tocht over oude eiland Wieringen en jonge Wieringermeerpolder. Op 1 augustus 2014 ging de derde van een serie van acht archeologieroutes door het Land van Hilde online. Deze fietsroute staat inhet teken van het bezoek van de Vikingen aan Noord-Holland. De tocht voert over het oude, voormalige eiland Wieringen en over de oude bodem van de jonge Wieringermeerpolder. In het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont zijn vondsten uit de tijd van de Vikingen te zien.Lees meer...

Kermis Hippolytushoef

geplaatst juli 2014

Nu de kermis van Hippolytushoef in aantocht is verschijnen er leuke, bijzondere oude beelden. Zo ook op het Wieringernieuws de film Kermiskroniek uit 1966 met o.a. Hugo Metsers en diverse Wieringers. Na 14 minuten van het ongeveer 22 minuten durende filmpje komt Wieringen in beeld. John van Mook: De redactie van wieringernieuws.nl ontving van lezer Rob Holtjer een film uit de jaren zestig. Een jonge Hugo Metsers speelt hierin een hoofdrol, maar voor de Wieringers zijn de andere mensen op de film interessant. Maar zo zien wij ook Teun Blokker en Willy Sipkema voorbijkomen in deze film. De ouderen onder ons weten nog wel wie dat waren. Voor onze jongere kijkers een blik op hoe het er in het verleden aan toe ging op dit oudste feest op Wieringen. De film is afkomstig van Eye, het filmmuseum aan het IJ in Amsterdam, een aanrader! Wilt u de film bekijken, klik hier...

Flora- en Visserijdagen 2014
geplaatst juni 2014

Tijdens de Flora- en Visserijdagen in Den Oever is de kraam van de Historische Vereniging Wieringen te vinden in de visafslag op de haven. Flora- en Visserijdagen 2014 worden gehouden van 29 augustus tot en met 2 september.Lees meer...


Historische Vereniging Wieringen viert 25 jarig bestaan

geplaatst mei 2014

De Historische Vereniging Wieringen bestond op 17 mei 2014 vijfentwintig jaar, een lustrum waar stil bij is gestaan tijdens een avond voor vrijwilligers en (oud) bestuursleden. Oud voorzitters en medeoprichters van de vereniging schetste een beeld van de oprichting en de jaren die volgden. Trien van de Gest deed er op haar eigen wijze een schepje bovenop en in het verenigingsblad Op de Hὸὸgte hebben diverse  (oud) bestuursleden de ontstaansgeschiedenis aan het papier toevertrouwd. Lees meer...

Oproep van Texel
geplaatst maart 2014

Sinds een aantal jaren ben ik, met medewerking van de historische vereniging, op zoek naar antieke Texelse merklappen, gemaakt door Texelse meisjes dus, die in de familie bewaard zijn gebleven. Er zijn inmiddels vijftien lappen, gedateerd tussen 1716 tot circa 1850 bekend. In veel gevallen wist de eigenaar niet welk familielid het werkstuk had gemaakt, maar m.b.v. de geborduurde initialen en de datering was die zeker van de negentiende-eeuwse lappen te vinden. De merklappen kwamen van betovergrootmoeders, familie van stief overgrootouders, ongetrouwde oudtantes, enz. Lees meer...

Winkels op Wieringen deel 2 
geplaatst november 2013

Na gedegen voorbereiding was het op 8 november 2013 zover, Winkels op Wieringen deel 2 ging in café de Harmonie in de verkoop. Maar voor de verkoop startte trakteerde oud  Wieringer Jannes Bosker Jzn. het publiek op twee mooie oude films over carnaval en kermis. Deze festiviteiten waar vele (oud) Wieringers naar uitkeken waren eens evenementen van formaat. De beelden, die als vanzelfsprekend herkenning opriepen, werden door Bosker vermakelijk aangevuld met bijzondere anekdotes. Na de beelden was het tijd voor de presentatie van het lang verwachte boek. Lees meer...

Vikingen op Wieringen?

geplaatst september 2009

Naar aanleiding van het artikel ‘Vikingen van de Denen gesmoord door de Graven van Friesland’ deel 1, door ing. Henk van der Haven waarin hij verteld over zijn persoonlijke ervaring in 1937 – ’38, aan de Gesterweg op Wieringen. 
Lees meer...

Koningin bezoekt tentoonstelling Historische Vereniging Wieringen
geplaatst augustus 2009

Den Oever vierde in 2009 ’50 jaar Vlootschouwdagen’. Ter gelegenheid hiervan kwam Koningin Beatrix, op uitnodiging van de Vlootschouw Commissie, voor een informeel bezoek naar Wieringen. Als eerste bezocht Koningin Beatrix zaterdag 29 augustus de nettenzolder van het C.I.V. gebouw de ‘Zolder van de Bolder’ waar de Historische Vereniging Wieringen een tentoonstelling had samengesteld over vijftig maal Vlootschouw. Lees meer...


Foto v.l.n.r. Ton Schouwenaar, Gerard Numeijer en Koningin Beatrix.
 
Boek Kieken op Wieringen
geplaatst augustus 2007

De Historische Vereniging Wieringen heeft in de loop der jaren  al vele jaren boeken over de historie van Wieringen uit gegeven. Dit jaar presenteert de vereniging tijdens de Flora- en Visserijdagen, haar nieuwe boek ‘Kieken op Wieringen’. Het boek, dat 350 afbeeldingen telt, geeft een tijdsbeeld van Wieringen over de periode 1920-1950. De samenstellers van het boek, Henk Braad, Jan Conijn en Tan Lont-Lont hebben met grote zorgvuldigheid een keuze gemaakt uit hun eigen particuliere verzameling, aangevuld met foto’s uit het archieven van de Gemeente Wieringen en Historische Vereniging. Lees meer...

Jannie Zwarts-Schutte en Nettie Rienstra Mulder treden terug uit de Redactie commissie en het ere-lidmaatschap voor Tan Lont-Lont

geplaatst maart 2005 

Lees meer...